Hakim savcı olma şartları

Hakim ve savcılıkta yaş sınırı var mı?

Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.

Kimler hakim savcı olamaz?

Hukuk fakültesi mezunu olmayan kişiler hakimlik yapamaz. Fakat iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları idari hakim olabilir. Aynı zamanda yüz kızartıcı suç işlemiş olanlar ve devlete karşı yapılan suçlardan yargılanan kişiler hakimlik görevi yürütemez.

Hakimler ve Savcılar sınavına kimler girebilir?

Sınava; TC vatandaşı olan, Hukuk Fakültesi mezunu olup, giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla kırkbeş yaşını doldurmamış (doğum tarihi 05.10.1968 ve daha sonra olanlar) adaylar başvurabilecektir.

Savcı olmak için şartlar nelerdir?

Savcı olabilmek için kişinin Hukuk Fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Fakülteden mezun olduktan sonra Adli Yargı sınavına girmeliler….

  • T.C. vatandaşı olmak,
  • 35 yaşını doldurmamış olmak,
  • Hukuk Fakültesinden mezun olmak,
  • Askerliğin yapılması ya da ertelenmesi,
  • Kamu haklarından yasaklı olmamak,
  • Suç işlememiş olmak.

Dec 14, 2021

Hakim olmak için kaç yaşında olmak gerekir?

2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.

Kaç yaşında hakim olunur 2021?

Hakim olmak isteyen kişilerin öncelikle herhangi bir hukuk fakültesinden lisans diploması alması gerekmektedir. Bu mesleği yapabilmek için bir diğer koşul ise 40 yaşın üzerinde olmaktır. Bu şartları yerine getiren kişiler hakimlik sınavına girebilir. Bu sınavdan en az 70 alan kişiler ise hakimlik mesleği yapabilirler.

Savcının üstü kimdir?

Savcı temel olarak devleti hukuksal anlamda temsil eden ve kamu yararını gözeten kişilerdir. Hakim ise davaları karara bağlayan kimselerdir. Bu bakımdan savcılar davaları karara bağlamamaktadır. … Hakimlik makamı davaların karara bağlanması için görev tanımına sahip olduğundan savcılıktan daha büyük bir konumdadır.